Празникот на преподобниот Јустин келијски и врањски!

vranje

божествена Литургија во Врање на празникот на преподобниот Јустин келијски и врањски (14.06.2013), со Архиереите: бачкиот г. Иринеј, димитријадскиот г. Игнатиј (Р. Грција), крушевачкиот г. Давид и врањскиот г. Пахомиј

Преподобен Јустин келијски и врањски: Појден од небитие кон Сѐ-битие, човекот патува низ чудесните таинства Божји, облечени во волшебните облици на вештеството и духот.

Колку е подалеку од небитието, а поблиску до Сѐ-битието, толку е погладен за бесмртност и безгрешност, сѐ пожеден е за неминливост и вечност.

Сета мудрост на животот: да се совлада небитието во себе и околу себе, и сиот да се потоне во Сѐ-битие…

Бог е љубов, а што е човекот? И човекот е љубов… Да, и човекот е љубов, бидејќи е создаден според образ Божји. Човекот е отсјај, одраз на љубовта Божја. Тоа е душата човекова: икона Божја, икона на љубовта Божја. Бог е љубов. И човекот е љубов.