Categories
беседа

Епископ стобиски и Местобљустител струмички Давид: Светите Петнаесет Маченици се наоѓаат распнати во Струмица

Високопреосвештен и многу возљубен Митрополите Полјанис и Килкисиу г.г. Емануил, свети Архиереји, возљубени во Христа браќа,

денес го чествуваме празникот на светите Петнаесет струмички свештеномаченици, празник, којшто очигледно нема тесно национално значење. Овие личности, светите Петнаесет тивериополски свештеномаченици, за првообраз во својот живот секогаш го имаа Богочовекот. Знаеа добро дека, доколку тоа што е човечко не живее во Богочовекот, тогаш ќе пребива во смрт и промашување. Надвор од Богочовекот не постои порта на бесмртност, и само со Богочовекот, човекот може да се спаси. Знаеа добро, дека Богочовекот Христос е Главата и дека Црквата е Неговото неразделно Тело.

Така, празнувајќи го празникот на Петнаесетте свештеномаченици, ние денес го празнуваме единството на нашата Црква. Ова единство денес, со неговото постоење, го празнува и Архиепископот охридски Јован, којшто се наоѓа во затвор, по осми пат во последниве дванаесет години, само заради тоа што има саможртвена љубов за единството на нашата Црква.

Возљубени, ако влезете денес во Струмица, ќе ги видите Петнаесетте свештеномаченици, но ќе ги видите распнати. Расколот токму тоа го прави, ги распнува светителите. Како што характеристично вели еден современ светител, ќе ги видите распнати на плоштадите, во училиштата, во библиотеките. Бидејќи, некои, колку и да градат храмови, колку и да ја украсуваат внатрешноста на храмот, со тоа што упорствуваат во расколот, со затворите за Архиепископот Јован и со прогонот врз канонската Архиепископија Охридска, таквите припадници на расколот ги распнуваат Петнаесетте свештеномаченици, коишто, пак, никогаш не биле расколници.

Високопреосвештен и многу возљубен Митрополите Полјанис и Килкисиу г.г. Емануил, сакам да ви се заблагодарам за поканата. Оваа посета за нас има големо значење. Зошто? Ја покажува љубовта кон нашето ромејство, и покажува нешто што е многу важно, го покажува литургиското единство на Црквата, коешто не е нешто друго, туку е самата суштина на Црквата; им покажува на луѓето околу нас дека не е возможно да се има единство со Бога, доколку се нема заедничарење со луѓето кои пребиваат во единството со Бога.

За нас е многу важно тоа што денес сме овде, бидејќи дојдовме да им се поклониме на светите Петнаесет свештеномаченици и да ги замолиме:

свети Петнаесет свештеномаченици, молете се за нас на Христа, за да можеме и ние да ја имаме љубовта со која вие ги љубите сите луѓе,

свети Петнаесет свештеномаченици, молете го Бога да ни прости затоа што не сме подобри луѓе,

свети Петнаесет свештеномаченици, ве молиме да внимавате на Архиепископот охридски Јован во затворот и тој што поскоро да излезе од таму,

свети Петнаесет свештеномаченици, ве молиме да им дадете преумување на расколниците за да се вратат во Црквата, оти согласно на отечкото учење: надвор од Црквата нема спасение,

свети Петнаесет свештеномаченици, ве молиме да им дадете на расколниците да разберат дека расколот нема смисол и дека нивниот интерес треба да биде Црквата, а не идеологијата,

свети Петнаесет свештеномаченици, молете го Бога за расколниците во нашата татковина да се вратат во соборноста на Црквата и сите едно да сме, како што сака Христос во неговата првосвештеничка молитва,

свети Петнаесет свештеномаченици молете се за нас.

Високопреосвештен и многу возљубен Митрополите Полјанис и Килкисиу г.г. Емануил, свети Архиереји, возљубени во Христа браќа,

ви ја пренесувам сега љубовта и поздравите од Блаженејшиот Архиепископ охридски Јован, којшто и во затворот ве има во диптихот на неговото срце. Љубовта е едно чудо – се разделува и така станува сѐ поголема и поголема, и никој не може да ја затвори. Внатре во таа љубов најбитното дело на човекот е да ја живее соборната Божествена Литургија и да стане мал, по благодат, бог.

Високопреосвештен и многу возљубен Митрополите Полјанис и Килкисиу г.г. Емануил, свети Архиереји, ве молиме да нѐ спомнувате во вашите молитви за секогаш да ја чуваме оваа атмосфера, којашто сега ја имаме со вас, атмосферата на крстовоскресната радост, во слава на Отца и Сина и Светиот Дух, всегда, ныне и присно и во веки веков.

во Килкис (Кукуш), на 27 Ноември 2014 год.

http://www.poa-info.org/vesti/2014/11/20141128.html

romfea

Επίσκοπος Στοβίων και Τοποτηρητής Στρώμνιτσας Δαβίδ: ‘Οι Άγιοι Πέντεκαιδεκα Μάρτυρες βρίσκονται σταυρωμένοι στην Στρώμνιτσα’

Σεβασμιώτατε και λίαν αγαπητέ Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ, άγιοι Αρχιερείς, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

σήμερα γιορτάζουμε την εορτή των Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων, η οποία προφανώς δεν έχει στενή εθνικιστική σημασία. Αυτοί οι άνθρωποι, οι Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες, σαν πρότυπο στη ζωή τους πάντοτε είχαν τον Θεάνθρωπο. Ήξεραν καλά ότι αν αυτό που είναι ανθρώπινο δεν ζει μέσα στον Θεάνθρωπο, τότε θα μείνει στο θάνατο και στην αμαρτία. Έξω από τον Θεάνθρωπο δεν υπάρχει πόρτα της αθανασίας, και μόνο με τον Θεάνθρωπο, ο άνθρωπος μπορεί να σωθεί. Ήξεραν καλά ότι ο Θεάνθρωπος Χριστός είναι το κεφάλι και η Εκκλησία είναι το αδιαίρετο σώμα Του.

Έτσι, γιορτάζοντας την εορτή των Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων εμείς σήμερα γιορτάζουμε την ενότητα της Εκκλησίας μας. Αυτή την ενότητα τη γιορτάζει σήμερα, με την ύπαρξη του, και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης, ο όποιος βρίσκεται στην φυλακή για όγδοη φορά στα τελευταία δώδεκα χρόνια, μόνο και μόνο επειδή έχει αυτοθυσιακή αγάπη για την ενότητα της Εκκλησίας μας.

Αγαπητοί, αν μπείτε σήμερα στη Στρώμνιτσα, θα δείτε τους Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες, αλλά θα τους δείτε σταυρωμένους. Το σχίσμα αυτό κάνει, σταυρώνει τους αγίους. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ένας σύγχρονος άγιος, θα τους δείτε σταυρωμένους στις πλατείες, στις σχολές, στις βιβλιοθήκες. Επειδή, όσο και να κτίζουν κάποιοι ναούς, όσο και να κάνουν διακοσμήσεις μέσα στο ναό, με αυτό που επιμένουν στο σχίσμα, με τις φυλακές του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη και με τους διωγμούς της κανονικής Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, τέτοιοι σχισματικοί άνθρωποι σταυρώνουν τους Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες, οι όποιοι ποτέ δεν ήταν σχισματικοί.

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση. Αυτή η επίσκεψη για μας έχει μεγάλη σημασία. Γιατί; Δείχνει την αγάπη για την ρωμιοσύνη μας και δείχνει κάτι που είναι πολύ σημαντικό, δείχνει την λειτουργική ενότητα της Εκκλησιάς που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ουσία της Εκκλησιάς, δείχνει στους ανθρώπους που είναι γύρω μας ότι δεν είναι δυνατό να έχουν ένωση με το Θεό αν δεν έχουν ενότητα με τους ανθρώπους που είναι στην ένωση με το Θεό.

Για μας είναι πολύ σημαντικό που σήμερα είμαστε εδώ, επειδή ήρθαμε να προσκυνήσουμε τους Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες και να τους παρακαλέσουμε:

Άγιοι Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες εύχεστε για μας στον Χριστό να μπορούμε και εμείς να έχουμε την αγάπη με την όποια εσείς αγαπάτε όλους τους ανθρώπους,

Άγιοι Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες παρακαλέστε τον Θεό να μας συγχωρέσει επειδή δεν είμαστε καλύτεροι άνθρωποι,

Άγιοι Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες σας παρακαλούμε να προσέχετε τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος Ιωάννη στην φυλακή, και να βγει πιο γρήγορα από εκεί,

Άγιοι Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες σας παρακαλούμε να δώσετε μετάνοια στους σχισματικούς να γυρίσουν στην Εκκλησία, επειδή συμφώνα με την πατερική διδασκαλία έξω από την Εκκλησία δεν υπάρχει σωτηρία,

Άγιοι Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες σας παρακαλούμε να δώσετε στους σχισματικούς να καταλάβουν ότι το σχίσμα δεν έχει νόημα και ότι το ενδιαφέρον τους πρέπει να είναι η Εκκλησία και όχι η ιδεολογία,

Άγιοι Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες πρεσβεύετε στο Θεό οι σχισματικοί στην πατρίδα μας να γυρίσουν στην καθολικότητα της Εκκλησίας και όλοι μαζί να είμαστε ένα όπως θέλει ο Χριστός στη αρχιερατική του προσευχή,

Άγιοι Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες πρεσβεύετε υπέρ ημών.

Σεβασμιώτατε και λίαν αγαπητέ Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ, άγιοι Αρχιερείς, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,
θα ήθελα τώρα να σας μεταφέρω την αγάπη και τους χαιρετισμούς από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος Ιωάννη, ο οποίος και στην φυλακή σας έχει στα δίπτυχα της καρδίας του. Η αγάπη είναι ένα θαύμα – διαμερίζεται και έτσι γίνεται πιο μεγάλη και πιο μεγάλη, και κανείς δεν μπορεί να την φυλακίσει. Μέσα σε αυτή την αγάπη, το σημαντικότερο έργο του ανθρώπου είναι να ζει την καθολική Θεία Λειτουργία και να γίνει μικρός κατά χάριν θεός.

Σεβασμιώτατε και λίαν αγαπητέ Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, άγιοι Αρχιερείς, σας παρακαλούμε να μας έχετε στις ευχές σας για να φυλάξουμε αυτή την ατμόσφαιρα που την έχουμε τώρα μαζί σας, την ατμόσφαιρα της σταυροαναστάσιμης χαράς εις δόξα του Πατρός και του Υιού και του Άγιου Πνεύματος νυν και αει και εις τους αιώνας των αιώνων.

http://www.romfea.gr/diafora-ekklisiastika/28388-2014-11-29-13-03-55