Епископ стобиски Давид: БПЦ одби мајчинство, не даде автокефалија!

2017 Ное 29Минатата седмица ми се јави новинар, кого го запознав неодамна (слободно ќе го именувам пријател), и ме праша: ќе може ли да снимиме изјава за писмото, кое МПЦ го упати до БПЦ, барајќи еднострано признавање на самопрогласената автокефалија? Со леснотија му одговорив дека првин ќе сакам да го предизвикам неговото расудување, и продолжив со едноставен и, за современиот човек, разбирлив јазик: дали би се впуштал во анализи и што би изјавил, доколку нашата влада испрати писмо до владата на Р. Словачка со кое ќе бара од Р. Словачка еднострано да ја прими Р. Македонија за полноправна членка на Европската унија и потоа да го застапува и промовира нејзиното „членство“ пред сите други членки на унијата? Ми одговори: би рекол дека во владата седат несериозни и неодговорни личности. Со оваа реченица заврши нашиот разговор и се поздравивме до следното слушање.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: БПЦ одби мајчинство, не даде автокефалија!”

Епископ стобиски Давид: Крстовите!

2017 Ное 23Патникот намерник, кој допрва ќе зачекори на оваа почва, што ли ќе си рече! О, што ли ќе изусти! Ќе го изговори истото, што низ заби го цедат оние, кои со бистра мисла ги вѕидуваат коските за оваа земја да стане великодушна и широкограда! Поле погледнеш или планина, излеани се тони железа! Жигосани се села, котлини, градови, планини и населби, со метални жигови. Намерникот, вчудоневиден, тивко ќе го каже тоа што тука намерно му се премолчува за добредојде, и ќе прошепоти: дојдов во земјата на железните крстови!

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Крстовите!”

Епископ стобиски Давид: Тортурата!

2017 Ное 16Еден од моите омилени поети, грчкиот нобеловец Одисеј Елитис, вели вака: Ако нѐ удираат, тогаш да вадиме од себе глас чист и јасен, и да претпочитаме живот, кој, за да опстои, нека нема потреба од фусноти. Следствено, еве го мојот глас против тортурата, јасен и чист, и без потреба од дообјаснувачки белешки под текстот.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Тортурата!”

Епископ стобиски Давид: Шах!

2017 Ное 09Некои велат дека режисерот Џим Џармуш дошол до книгата на мудроста, до таинствените писанија, кои го вдахновиле и го направиле луциден објавувач на необјавеното. Овие списи, велат, содржеле кратки поглавија на плодоносниот опит! Еве неколку од нив: Continue reading “Епископ стобиски Давид: Шах!”

Епископ стобиски Давид: Патарината!

спПознатата револуционерка Роза Луксембург ќе ја изговори следнава, полнозначна реченица: тие што не се движат, не ги забележуваат оковите си! Се чини, пострашно од реченото е само следново: човекот ги забележува оковите и движејќи се, ги влече со себе, умирајќи како роб.

Го читам законот за јавни патишта, кој соодветствува на руинираната состојба на патиштата во републикава. Посоченава грда состојба, и на законот, и на патиштата, гледам дека на јадровит начин, на Твитер, ја третира и адвокатот Александар Тортевски, кој за „рекетот наречен патарина“, ќе твитне: „Ти да продаваш расипан производ, ќе те стават во затвор. Државата, кога продава користење на расипан автопат, е тоа не е криминал“! Следствено, дефинициите за патарината, за автопатот, за финансиите за изградба на патишта, законот за јавни патишта ги има прилагодено на рекетот и руината.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Патарината!”