Епископ стобиски Давид: Патарината!

Познатата револуционерка Роза Луксембург ќе ја изговори следнава, полнозначна реченица: тие што не се движат, не ги забележуваат оковите си! Се чини, пострашно од реченото е само следново: човекот ги забележува оковите и движејќи се, ги влече со себе, умирајќи како роб. Го читам законот за јавни патишта, кој соодветствува на руинираната состојба на патиштата […]