Епископ стобиски Давид: Зелена држава!

2018 Јан 11Време наназад, кај нас е речиси невозможно да се сретне човек, чии здравје и слобода, макар за миг не биле окупирани од сеопштата загаденост на главниот град, и целосно, на државата! Од друга страна, пак, катастрофата, која произлегува од еколошката негрижа, претставува глобален феномен, кој ќе го принуди и Стивен Хокинг да рече дека единствениот начин да се сочува животот ќе биде преселувањето на други планети. Сепак, да се задржиме на домашниот терен, чиј јавен дискурс го определуваат разни инспекциски надзори за отровен воздух, мноштво високо и ниско загадени градови, еко геноцид, диви сметишта, канцерогени ПМ честички. Во предизборните политички кампањи се врши јавно наддавање на чист воздух, а надлежните внимателно ја следат состојбата и најавуваат итни мерки, само доколку загадувањето е два дена, по ред, над дозволената граница!!! Постојано се изготвуваат нови стратегии. Се најавуваат нови протести.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Зелена држава!”