Архимандрит Захариј (Захару): Љубовта кон непријателите како критериум на вистината

тајната вечераКако што ќе беше невозможно за човекот да ја измисли верата во Света Троица, доколку не беше откриена од самиот Бог, така и љубовта кон непријателите ќе беше незамислива, доколку на светот не му ја објавеше Христос со Неговата смрт на крстот. Христос, на начин безусловен, конечен и вечен, се молеше и го даде Неговиот живот за Неговите непријатели.[1]Тоа што Господ го направи еднаш засекогаш со силата на Духот Негов, тоа останува совршениот пат, којшто го соединува човекот со Бога.

Учењето и заповедта за љубов кон непријателите, не само што го претставуваат како повозвишен духот на Новиот Завет од оној на Стариот Завет,[2]но, исто така, ја покажуваат единственоста на објавената вистина на Бога, Кој стана човек. Крстната смрт Христова е судбината на љубовта Божја кон Неговите непријатели. Таа љубов, од самиот почеток, ги поставува границите, кои го одделуваат вистинското и вечното од човечките нешта и заблудата.[3]Оваа љубов за непријателите се содржи во заповедта за љубов кон ближните и претставува нејзин највозвишен израз.

Continue reading “Архимандрит Захариј (Захару): Љубовта кон непријателите како критериум на вистината”

Епископ стобиски Давид: Средба во Вистината!

delikari.jpgВаша Еминенцијо господине министер, почитувани професори, возљубен претставнику на Митрополитот солунски, возљубени отци, дами и господа,

ми претставува особена чест што можам да учествувам во промовирањето на оваа значајна книга, со наслов „Охридската Архиепископија во средниот век“ на почитуваната професорка (од Одделот за историја и археологија при Аристотеловиот универзитет во Солун), и автор на книгата, г-ѓа Ангелики Деликари.

Веќе на самиот почеток нагласувам: значајна книга! Следствено, за секој слушател станува логично прашањето: во што се состои нејзината значајност? Во оваа прилика би издвоил само неколку точки:

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Средба во Вистината!”