Bio/Biblio

 

Episkop David

личен блог / προσωπικό ιστολόγιο

personal blog / лични блог

биографија: Епископ стобиски Давид (Нинов)

βιογραφικό σημείωμα: Επίσκοπος στοβίων Δαβίδ (Νίνοβ)

biography: Bishop of Stobi David (Ninov)

биографија: Епископ стобијски Давид (Нинов)

david.ninov.ep

 

 

Епископот стобиски Давид (Нинов) е роден 1972 год., во Скопје.

Пред заминувањето во манастир бил уредник на списанието за литература, уметност и култура „Стремеж“ и работел во редакцијата за култура на државната телевизија.

Објавил неколку книги стихови; добитник е на наградата „Студентски збор“ за најдобра дебитантска поетска книга и застапуван е, во преводи на повеќе јазици, во повеќе антологии поезија.

Во манастир заминува 1995 година. Од манастирот покренува издавачка дејност и ја уредува периодиката „Успение“.

За Епископ е ракоположен 2007 година.

Студирал старогрчка и латинска филологија на Институтот за класични студии при скопскиот универзитет.

Дипломирал теологија на Теолошкиот факултет при државниот Аристотелов универзитет во Солун, Грција.

Преведува богословски текстови од грчки јазик.

 

– Орјатско кале (стихови), Стремеж, 1992

– Семири во сечило (стихови), Наша книга, 1992

– Огласување на височината (стихови), Македонска книга, 1993

– Ојдипод (стихови), Мисла, 1996

– Логиум (обраќања на неделни и празнични евангелски теми), Струмичка Епископија, 2016

– Кон познанието (белешки од догматиката), Струмичка Епископија, 2017

– Човекот поет (збирка на преводи), Струмичка Епископија, 2017

– Секој крај, нов почеток (колумни), Адриа Медиа, 2017

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s