Епископ стобиски Давид: Свети Николај Мирликијски

Ваше Преосвештенство, чесни оци, преподобно монаштво и најскапоцени во Господа, да зборуваме за светителот што денес го празнуваме, за светиот Николај Мирликијскиот Чудотворец, би ни било потребно неизмерливо време; но, ајде да се осврнеме на некои битни, индикативни настани од неговиот живот, коишто сведочат за доблеста на посветеноста, доблест која низ различни епохи бива посочувана како еден од критериумите според коишто може да се цени квалитетот на животот, на пр. дали станува збор за човечки или глувчешки живот!

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Свети Николај Мирликијски”

Епископ стобиски Давид: Хиротонија на ѓаконот Марко

Возљубен ипоѓаконе Марко, отци, монахињи, најскапоцени во Господа,

денешниот ден воистина е голем ден, ден Недела, ден Господов, а како што мудро вели нашата народна песна – нам секоја недела ни е Велигден. Уште е и голем ден заради претстоечката хиротонија во ѓаконски чин на нашиот ипоѓакон Марко.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Хиротонија на ѓаконот Марко”

Епископ стобиски Давид: Пристапна Епископска беседа

Ваше Блаженство, Ваши Преосвештенства, Високопреподобни архимандрити и игумании, Чесни презвитери, Преподобни монаси и монахињи, во Христа Бога браќа и сестри,

мнозина се оние пред мене, коишто останале вчудоневидени и во недоумение пред подобните, на денешново, дејанија на Духот Свети. Та, кога тие велики светители на Црквата, како и огнените богослови и јерарси, низ историјата и во совремиево, бивале восхитени, понекогаш и до немост, пред тајната на личната Педесетница, што ли да кажам јас недораснатиот и грешен пред Триипостасниот Бог!

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Пристапна Епископска беседа”