Епископ стобиски Давид: Републиката!

Како лично запознавање со копнежливиот спомен за иднината, како средба, очи в очи, со метафорите за ветената земја, како прогласување република на културата, како планинскиот врв, кој на човека му ја предочува возвишеноста на живеачката, како „брат брата не рани, тешко му кој го нема“, како зашеќерено јаболко за децата, како летање змеј од хартија, […]

Епископ стобиски Давид: Јубилејот!

На дел од домашната јавност ѝ е познато дека оваа 2017 г., МПЦ прославува 50 години од самопрогласувањето на автокефалијата и дека на почетокот од овој месец се одржа централната прослава по повод јубилејот. Се разбира, погледнато од уставен аспект, од гледна точка на почитување на верските слободи, никој, ниту може, ниту смее да го […]

Епископ стобиски Давид: Одрамувањето!

Секогаш постои начин, човекот да си го одбере и да го направи најлошото! Да вметне во рикверц и да се повика на славното минато, особено кога сегашноста му е бедна, а иднината неизвесна. Во обид да ја избегне оваа опасност, нашата политичка сцена, низ пострежимскиов период се ориентира кон афирмацијата на демократските вредности. Но, истовремено, […]

Епископ стобиски Давид: Скокачот!

Се добива впечаток дека не го помниме сопственото минато, а извесно е дека тие, кои не се сеќаваат на тоа низ што поминале, осудени се повторно да го живеат истото. Затоа, редовите кои следуваат претставуваат скромен обид, преку конкретен пример, кој може да има преносно значење за многу нешта, да се дојде до сознанието дека […]

Епископ стобиски Давид: Богомолци!

Во пресрет на претстојните локални избори, се чини пригодно е да се артикулира ставот во однос на појавата, која го окупира вниманието на мислечките луѓе во земјава, особено во текот на предизборните кампањи, но и помеѓу нив. Во обидот да доловам за каква појава точно станува збор, ќе се послужам со следната илустрација.

Епископ стобиски Давид: Автокефалијата!

Во едно демократско општество, кадешто се почитува уставната определба за одделеност на црквата и верските заедници од државата, пишувањето на овие редови ќе беше беспредметно. За жал, кај нас е повеќе од неопходно! Во продолжение, накратко, ќе ја разгледаме причината за предочената нужност. Постојат напредни демократии, кои, согласно на нивниот правен поредок, немаат закон за […]

Епископ стобиски Давид: Јазикот!

Невозможно е лесно да се прифати распространетата, но површна определба, според која, да се познава еден јазик, значи дека е доволно со истиот само да се разговара, употребувајќи околу стотина зборови во секојдневниот говор. За човекот да биде препознаен како писмен, сепак, неопходно е да ги познава облиците на зборовите, правилата при составувањето реченици, правописот […]

Епископ стобиски Давид: Името!

После неколку месеци од доаѓањето на новата власт, приличи да се предочи една, сѐ уште демнечка закана за развојот на нашиот општествен живот! За што конкретно станува збор? Одговорот на ова прашање, претходно, изискува кус осврт на проблемот на вечноста. Гледајќи ги промените, кои дејствително се одвиваат во природата, пред сѐ соочувајќи се со смртта, […]

Епископ стобиски Давид: Времетворци!

Еден од моите омилени поети, Збигњев Бјењковски, ќе ги испее следниве едноставни, но полнозначни стихови: „Точката до која стигнав, е точка на гледање. Гледам и опишувам“. Кој е нашиот аспект и како, секој од нас би ја опишал изложбата на нашето опкружување? Впечатлив е портретот на времето во кое живееме. Свенат лик, насликан со разните […]

Епископ стобиски Давид: Кошмарите да завршат веднаш!

На личносно рамниште, во нашето опкружување, и тоа како, возможно е да се сретнат мноштво луѓе, кои имаат впечатливи и достојни за восхит критериуми, според кои го вреднуваат постоењето. И, иако мнозина од нив, не ретко, истите јавно ги соопштуваат, сепак, кога станува збор за општо прифаќање на веќе потврденото познание, тогаш, одненадеж и необјасниво […]

Епископ стобиски Давид: Будењето е нашето воскресение!

Да бидам искрен, и јас ја делам убеденоста дека мнозина луѓе денес од религијата очекуваат или во неа бараат само идеологија. Ништо повеќе! И за мене тоа претставува идолопоклонство. И мене, посочениот пристап прилично ми ја отежнува комуникацијата, односно дружбата со таквите луѓе, кои под плаштот на религијата им робуваат на принципите на некаква идеологија. […]

Епископ стобиски Давид: Видео игри!

Не постои простор за споредба помеѓу, од една страна, севкупното спроведување на дело на постапката за правење вино, и, од друга страна, набљудувањето на процесот, од селекција на грозјето, до флаширање на виното, и негов опис. Да се прави вино, тоа значи постепено и префинето да се напредува во бременоста на стекнатите знаења, додека да […]

Епископ стобиски Давид: Колумна од мртвиот дом!

  Во домот, кој носеше име дека е жив, а всушност беше мртов дом, тие, веќе стигматизирани, влегоа со одлучна подготвеност да се видат со смртта! Иако судот, што внатре се спроведуваше врз нив, беше смртно здодевен процес, бидејќи во тој дом сѐ беше смртно, сепак, погледот врз преправањата на смртта, им овозможи вонреден опит, […]

Епископ стобиски Давид: Пападиамантис!

Не ретко, во писмена и уснена форма, до нас стигнуваат ставовите од мноштвото релевантни чинители на европската јавност, со кои ги охрабруваат политичарите во земјава да креираат комплетно нов тон, а во тој дух и дијалог за конечно воспоставување добрососедски односи. Всушност, добриот однос кон соседите веќе претставува и еден од неопходните услови за интегрирање […]

Епископ стобиски Давид: Политички суд врз метаисторијата!

Пред два дни заврши нашиот повторен судски процес, во кој според апсурдниот обвинителен акт, бевме товарени за следново: парите, кои архиепископот Јован ги „земал“ од МПЦ, помеѓу 1998 г., и 2002 г., после десет години „ни ги поделил нам“, за, со нив, „ние да купиме“ имот за здружението за заштита на верските слободи „Анастасија“! Процесот […]