Епископ стобиски Давид: Демократијата без верски слободи не е демократија

Власта на Р. Македонија поттикнува верски судири. На 11-ти Мај 2011 год., на повик на граѓаните од Кавадарци, коишто припаѓаат на Православната Охридска Архиепископија, Неговото Преосвештенство Епископот брегалнички и Местобљустител битолски г. Марко беше замолен да ја соврши службата на погребението на покојниот татко, на една од монахињите на Архиепископијата. Еден ден после извесните слики […]

Епископ стобиски Давид: Р. Македонија пред промена на Уставот

Вниманието на домашната јавност деновиве е окупирано од предизвикот  пред кој се исправени епископите на МПЦ, спроти претсојниот ноемвриски собир на кој ќе одлучуваат за менување на името на нивната црква. Во однос на причините за посочената можна промена, средствата за информирање претставија широка лепеза на  мотиви: „усогласување со уставните норми“, „олеснето комуницирање со црквите […]

Епископ стобиски Давид: Прокрустовата постела на цезаро-папизмот

Двајца луѓе, во молк, чекореа покрај тополите кои испуштаа сребрен шум, додека длабокиот ветар го топеше снегот на заборавот. И гледај! Одненадеж над езерото неискажлив миг! Едниот од нив, смогна да изусти со невенлив глас: колку е прекрасно што слободата не е избор помеѓу „да“ и „не“; слободата е: да си независен од избор! Вториот […]

Епископ стобиски Давид: Идентитетот

Исконскиот внатрешен глас, што татни во секого од нас, го детерминира човекот како битие, кое по цена на жртва се спротивставува штом му се врши присилба. Полнозначен е исказот на јунакот од Подземјето на Достоевски. Кога му ја укинуваат можноста за протест, тој егзистенцијално одговара дека макар и во џебот ќе покаже „шипак“, во знак […]

Епископ стобиски Давид: Цело Православие чека на МПЦ

Другиот е константен факт за нашата човечка стварност (Сартр). Зар постои човек, којшто не го поимил своето постоење како екстатично исходење од себе си заради другиот, како пречекорување на границите на сопствената природа и непрекинливо движење кон другиот, гледање на другиот, познание на другиот, бивање со другиот. По својата природа човекот е битие на заедничарењето, […]

Преписка со градоначалникот на Струмица

Божикна честитка до градоначалникот на Струмица, г. Зоран Заев. Одговорот од градоначалникот на Струмица, г. Зоран Заев. Одговор на писмото на г. Зоран Заев Епископија Струмичка Протокол бр. 4 од 09 Јануари 2009 год. До: Градоначалникот на општина Струмица г. Зоран Заев Струмица Почитуван г. Зоран Заев, Ја ползуваме оваа прилика срдечно да Ви заблагодариме за […]