150 години Кавафис

Оваа година се навршуваат 150 години од раѓањето на големиот поет Константѝнос Кавафис. Кавафис е роден 1863 г., во Александрија, Египет. Се упокоил 1933 г., во истиот град. За време на животот бил малку извесен поет. Неговата прва книга поезија излегува постхумно во 1935 година. Живеел во Ливерпул, Константинопол и Александрија. Поседувал англиско државјанство од […]

Старец Паисиј Светогорец: Да се огледуваме себе си во другите

Човекот, најдобро се согледува себе си, тогаш кога се огледува во другите. Господ му ја дава на секој човек харизмата што му е потребна за да си помогне, независно од тоа дали ќе ја искористи или не. Доколку ја искористи, ќе стигне до совршенство. Слабостите, пак, се наши; нив ги здобиваме или со нашето невнимание, […]

Старец Паисиј Светогорец: На оној што се оправдува, не може да му се помогне духовно

Имам забележано дека денес, и големите и малите, се оправдуваат со една сатанска помисла. Ѓаволот сѐ им толкува на еден негов начин, та така се наоѓаат надвор од реалноста. Оправдувањето претставува сатанско објаснување. – И, како се случува, Старче, некои на секој збор да наоѓаат противречие? – О, страшно е да разговараш со еден човек […]

Хосе Ортега и Гасет: Бог е на видикот

Земјината орбита има свој перихел и афел: момент кога нашата планета е најблиску до сонцето и момент кога е најоддалечена од него. Некој набљудувач на ѕвездите, којшто би ја здогледал земјата во мигот додека бега од сонцето, би помислил дека таа никогаш нема да му се врати, туку дека секој ден, сѐ повеќе и повеќе, […]

Ползата од самоукорувањето

Еден старец ми раскажа нешто вакво: – еднаш, на кратко престојував во Лаврата на светиот Герасим и стекнав еден пријател. Еден ден, како што седевме и разговаравме за полезни нешта, се сетив на онаа поука од авва Пимен, во која се вели дека човекот секогаш треба да се укорува себе си, за секое нешто. И, […]

За смирението на Пресвета Богородица

Навистина се восхитува секој ум, кога го созерцува крајното смирение што го поседуваше Богородица. Иако во својата утроба го имаше Бога Логосот, иако беше вистинска Мајка на Бога и царица на сите Негови созданија, та колку заради сето тоа беше голема и возвишена, толку и се смируваше себе си, за од смирението да најде повеќе […]

Старец Паисиј Светогорец: Божественото пијанство

– Старче, се плашам, можеби нема да се спасам? – Не се плаши, заедно ќе одиме горе. Само, кажи ѝ на Игуманијата да ни даде две големи шишиња за по пат, внимавај да бидат пластични, а не стаклени, за да не се искршат по патот! Ќе ги наполниме со вода и додека стигнеме на Небесата, […]

Старец Паисиј Светогорец: Радоста од прифаќањето на онеправдувањето

– Старче, кога го прифаќам прекорот за некоја штета што ја правам со благодарност, дали е исправно тоа што го чувствувам? – Гледај, ако правиш штети, те прекоруваат, а ти не негодуваш, туку се радуваш и велиш: „слава Ти Боже, тоа ми беше потребно“, ќе имаш половина радост. Но, доколку не правиш штети, та неправедно […]

Старец Паисиј Светогорец: Оној што има добри помисли, на сѐ гледа добро

Ми рекоа некои дека се скандализираат, бидејќи гледаат многу искривени нешта во  Црквата, и јас им одговорив: – ако прашаш една мува: „има цвеќиња, тука, во областа?“, ќе рече: „не знам, долу во јамата има кутии од конзерви, ѓубришта, нечистотии“, и ќе ти ги нареди сите нечистотии на коишто била. Но, доколку прашаш некоја пчела: […]

Свети Симеон Нов Богослов: Слово 86

а. многу полезен расказ за еден послушник, којшто примил Дух Свети по молитвите на неговиот духовен отец. б. за енергиите на Светиот Дух и кое е созерцанието на Неговите тајни. 01. Еден младич ми раскажа: „Како послушник на еден чесен отец, подобен  во доблеста на великите светители, честопати имав прилики, од него со восхит да […]

Старец Порфириј Кавсокаливит: Пет кратки поглавија за Црквата

Кога ќе го возљубиме Христа со сета душа своја, кога божествената љубов ќе се всели во нас, проблемите исчезнуваат, а ние се исполнуваме со духовна радост. Старец Порфириј Кавсокаливит Старецот Порфириј Кавсокаливит (1906 – 1991), е еден од најголемите старци на нашата современост. Негова одлика се топлата љубов Христова и смирението, без било какво негодување, […]

Старец Паисиј Светогорец: Страсти и Доблести

Колку човекот е подуховен, толку помалку права има во овој живот. Духовниот човек нема никакво право во овој живот. Обврзан е да биде трпелив и да ја прифаќа неправдата. Неговите права Бог ги чува за оној живот. Старец Паисиј Светогорец Старецот Паисиј Светогорец (1924–1994), прост монах со основно образование, но богат со божествена мудрост и […]

Епископ Атанасиј вомировен захумско-херцеговински: За Тајната на Црквата Христова и Нејзините Свети Канони

Битието и животот на Црквата, нејзиното естество и суштествување, се наоѓа во нејзиното соединување и единство со Христа, нејзиниот Господ и Спасител, богочовечката Првина, Темел и Глава на Црквата, и во Него и со Него – со Светата и Живототворна Троица, Единиот Жив и Вистинит Бог. Нашето, и лично, и заедничко христијанско битие, живот и […]

Архимандрит Георгиј Григоријатски: Неуспехот на мнозина луѓе да достигнат обожение

Иако го примивме призивот за таа голема цел, да се соединиме со Бога, да станеме богови по благодат, и да се радуваме на големиот благослов за којшто нашиот Творец и Создател нé создаде, ние често живееме како оваа најголема и највозвишена цел да не постои. Оттука, нашиот живот е полн со неуспеси. Светиот Бог нас […]