Епископ стобиски Давид: Идентитетот

Исконскиот внатрешен глас, што татни во секого од нас, го детерминира човекот како битие, кое по цена на жртва се спротивставува штом му се врши присилба. Полнозначен е исказот на јунакот од Подземјето на Достоевски. Кога му ја укинуваат можноста за протест, тој егзистенцијално одговара дека макар и во џебот ќе покаже „шипак“, во знак на несогласност. Согледуваме дека слободата е непоткуплива. И семоќниот Бог, во неговиот личносен пристап, без остаток ја испочитува слободата на Адам. Во спротивно не ќе можеше да одговори на адамовското, на длабокото човечко прашање: смеам ли јас поинаку од ова што си ми го определил?

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Идентитетот”

Епископ стобиски Давид: Цело Православие чека на МПЦ

Другиот е константен факт за нашата човечка стварност (Сартр). Зар постои човек, којшто не го поимил своето постоење како екстатично исходење од себе си заради другиот, како пречекорување на границите на сопствената природа и непрекинливо движење кон другиот, гледање на другиот, познание на другиот, бивање со другиот. По својата природа човекот е битие на заедничарењето, личност за комуникација. Оттука, човечката слобода за којашто копнее секој човек, постанува бесмислена без другиот. Одговорот на прашањето: што значи да се биде среќен, треба да се побара во етимологијата на зборот, во старословенската „срешта“, односно – средба. Оној што се среќава е среќен. Среќата не се огледува во слободата од другиот, иако се добива впечаток дека мнозина денес така ја разбираат слободата. Среќата се огледува во слободното давање себе си на другиот, во содејство, во соработка, во разговор, конечно, во преговори.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Цело Православие чека на МПЦ”

Епископ стобијски и Местобљуститељ струмички Давид: Савремени прогон Цркве у Р. Македонији

krka_2009

Ваша Преосвештенства, Епископе далматински г. Фотије, Епископе горњекарловачки г. Герасиме, преподобни оци, ђаци и сви присутни, пре него што стигнемо до савременог стања Цркве у Р. Македонији, покушаћу да дам један веома кратак, један сасвим сажет преглед историје Хришћанства на тим просторима, како би стигли до данашњих дана.[i]

Continue reading “Епископ стобијски и Местобљуститељ струмички Давид: Савремени прогон Цркве у Р. Македонији”

Игумен Давид (Нинов): Медиите и Тяхната (Не)Отговорност в Р. Македониия

къс очерк за медиите и замешателствата които ги предизвикват във спрега с разколничкия синод на МПЦ contra канонския поредък на Православната Охридска Архиепископия

Международна православна конференция Сътрудничеството на Црквата и медиите Софийска духовна семинария „Св. Иван Рилски“.

9 – 11 ноември 2004 г. гр. София

Ваши Високопреосвещенства, Ваши Преосвещенства, Високопреподобни и Преподобни отци, в Христа Бога братя и сестри,

Continue reading “Игумен Давид (Нинов): Медиите и Тяхната (Не)Отговорност в Р. Македониия”