За автокефалија е потребна сеправославна согласност!

wpИзјава за дневниот весник „Слободен печат“, 01 Јуни 2018 г.:

Епископот стобиски г. Давид вели дека решението на проблемот на МПЦ-ОА не треба да се бара со создавање неред во црквата, туку со хармонија.

– Редот е МПЦ-ОА прво да се врати во единството, па потоа да работи на својот натамошен статус. Пребивајќи вон подрачјето на црквата, МПЦ-ОА нема да добие ништо со ваквите поединечни барања. Јавноста треба да знае дека во православието е прифатено дека автокефалија не може да доделува ниту една црква поединечно, туку за тоа е потребна сеправославна согласност и потписите на сите патријарси. Оттука, ниту СПЦ не може поединечно да ѝ даде автокефалија на МПЦ-ОА. Нашата рака, да ѝ помогнеме на МПЦ-ОА, останува испружена – вели г. Давид.

Тој вели дека нередот во кој пребива МПЦ-ОА останува лоша парадигма.

– Ние отсекогаш сме биле и ќе бидеме отворени за дијалог од кој ќе произлезе решението за МПЦ. Постои само еден предуслов, а тоа е да завршат судските прогони против ПОА, кои сѐ уште траат. Не е возможно да се разговара под постојана судска закана. И конечно треба да стане недвозмислено јасно дека патот на МПЦ-ОА, ако сака да биде примена во единството на црквата, не води преку ниту една друга црковна катедра, освен преку ПОА – вели г. Давид.

Плусинфо архива

arhivaИнформативниот портал Плусинфо има нов изглед: plusinfo.mk

Текстовите, објавени на порталот до 27 Февруари 2018 г., се префрлени на страницата: arhiva.plusinfo.mk

Подолу, пак, е архивата на линкови со моите колумни (од Септември 2016 г, до посочениот датум на крајот од Февруари 2018 г.), кои се објавени на порталот Плусинфо, со неговиот стар изглед: Continue reading “Плусинфо архива”

Епископ стобиски и Местобљустител струмички Давид: Климент Охридски – Светител на Вселената, на Ромејството!

(превод на омилијата изговорена на 23 Јуни 2016 г., на свештеничкото собрание во „Павловиот Културен Центар“, во Верија, Р. Грција, по повод прославата во Веријската Митрополија на 1100 години од упокоението на свети Климент Охридски)

Високопреосвештен Митрополите на Верија, Науса и Кампанија г. Пантелејмон, чесни отци,

во редовите што следуваат, преку еден аргументиран и непристрасен пристап, ќе се осврнеме на контекстот во којшто, на сцената на историјата, се појавува една исклучително блескава личност, а таква личност бездруго е светиот Климент Охридски! Потоа, накратко, тогашните историски околности ќе ги споредиме со сегашноста, со единствена цел: од изложеното во ова обраќање, секој мислечки човек, без принуда, да има можност самиот да донесе заклучок, што светиот Климент е, а што не е, од она, коешто различните научни и помалку научни пристапи ни го претставуваат во однос на неговата личност и дејност.

Continue reading “Епископ стобиски и Местобљустител струмички Давид: Климент Охридски – Светител на Вселената, на Ромејството!”

Епископ стобиски Давид: Проникнување на времето со вонвременото!

(обраќање на 10-годишнината од хиротонијата во архиерејски чин)

Ваше Блаженство Архиепископе на најсветата Архиепископија охридска и Митрополија скопска г.г. Јован, Ваше Преосвештенство Епископе брегалнички и Местобљустител битолски г. Марко, чесни отци, преподобно монаштво, возљубени во Богочовекот Христос,

не ретко се збива убавиот обичај, луѓето да го прославуваат заокружувањето на одредени временски периоди, веројатно со цел да ја разбијат едноличноста на живеачката. Но, тогаш, кога на споменатите прослави, низ прсти им се излизгува допирот со вонвременото, токму тогаш, истите биваат голтнати од создаденото време, како што во античката, митско-теолошка мисла, Времето, т.е. Χρόνος, лакомо ги јадеше сите свои деца, станувајќи тиранин на нивното постоење. Сепак, согласно на античките, трагички поети, со своето одминување, времето ги вади на виделина сите одговори, без повеќе да има потреба некој да му поставува прашања. Следствено, се чини излишно е прашањето: зошто ја празнуваме оваа десетгодишнина од ракополагањето во епископски чин? Изминатото време, вам веќе ви го има дадено одговорот. Затоа, смирено молам да ми простите за сѐ што во изминатово време сум можел да направам, а не сум го направил!

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Проникнување на времето со вонвременото!”

Епископ стобиски Давид: Улица!

Шеталиштето во Белиот град беше речиси исполнето со вообичаени, секојдневни движења. Мноштвото луѓе, внимателно и со нескриена восхит, преку ширум отворените очи, гледаше во забавувачите, начулувајќи ги ушите, ги слушаше уличните музичари, или, пак, се ладеше со овошен сладолед на запурната горештина, настаната после летниот дожд, проследен со грмежи. Востановената култура, не ретко, на човека му дава сигурност и галеж на чувството. Но, таквата култура не е сѐ, зар не! Ете, низ мноштвото, двајца черноризци чекореа, полека градејќи го разговорот со внимателно избрани зборови и ништо не навестуваше дека одненадеж ќе им искрсне сосема нова, но веќе постоечка стварност, која повеќето минувачи, вјасајќи, не стигнуваа да ја согледаат. Од метежот, овие двајца скршнаа во една исцело невообичаена улица.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Улица!”

Епископ стобиски Давид (Нинов): Политички суд врз метаисторијата!

(Завршен збор, изговорен на 14 Март 2017 г., во Основниот суд Скопје I, во процесот „перење пари“, при повторното судење, после укинувањето на првата осудителна пресуда од страна на Врховниот суд)

суд

Почитуван суде,

не знам дали е и Ваше, но мое лично уверување е дека законите, според коишто се раководи еден суд, не се, или не би требало да бидат заробени во тесни и неплодни рамки, туку тие го содржат духот на плодноста, ако сакате ќе го именуваме – дух на човекољубието, кој чини правото да биде креативна наука, која во едно општество сведочи за широчината и длабочината на човековото битие, за неговото остварување како личност во таквата творечка атмосфера, во таквиот изградувачки општествен амбиент.

Continue reading “Епископ стобиски Давид (Нинов): Политички суд врз метаисторијата!”

Епископ стобиски Давид: Осуда на нападите врз новинарот Бранко Героски!

Во повеќе наврати јавно сум истапувал против насилството, кое, сѐ почесто, се спроведува врз мнозина новинари! Се имам заложено за слободата на израз дури и на оние новинари – „секуларни свештеници“, чија задача е да пишуваат комесарски извештаи. И, останувам на тие заложби! Не е возможно човек да се грижи за правата и слободите на некои луѓе, а да не се грижи за правата и слободите на сите луѓе.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Осуда на нападите врз новинарот Бранко Героски!”

Στοβίων Δαβίδ: «Ο Φιλιππουπόλεως Νικόλαος να καλέσει τους σχισματικούς των Σκοπίων σε μετάνοια»

%d1%80%d0%be%d0%bc%d1%84%d0%b5%d0%b0-24-%d1%84%d0%b5%d0%b2-2017

Στην συνέντευξη για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νικόλαος δήλωσε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος γνωρίζει πολύ καλά τους κανόνες της Εκκλησίας και δεν μπορεί να συμβουλέψει τους σχισματικούς της Ουκρανίας τίποτε άλλο εκτός να μετανοήσουν και να επιστρέψουν στην κανονική Εκκλησία.

Πολύ σωστά ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νικόλαος αναφέρει τους Πατέρες της εκκλησίας ότι ούτε μαρτυρικό αίμα δεν μπορεί να ξεπλύνει την αμαρτία του σχίσματος.

Εάν ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νικόλαος ξέρει έμμεσα να δίνει συμβουλές στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, τότε καλό θα είναι το ίδιο να το πει και στον εαυτό του, και, τελικά, να συμβουλέψει και τους σχισματικούς της μη αναγνωρισμένης λεγόμενης «μακεδονικής εκκλησίας» να μετανοήσουν και να επιστρέψουν στη κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Continue reading “Στοβίων Δαβίδ: «Ο Φιλιππουπόλεως Νικόλαος να καλέσει τους σχισματικούς των Σκοπίων σε μετάνοια»”

Фактор 24 на 24 Вести ТВ: Разговор со Епископот стобиски Давид

„Бодријар вели дека епохата во којашто живееме е постполитичка и постисториска. Тоа значи дека за човекот се отворени сите хоризонти. Постисторичноста, помеѓу сите други работи, подразбира и целосно отсуство на тоталитаризмот. Значи, човекот може слободно и отворено да размислува за сите прашања.

Continue reading “Фактор 24 на 24 Вести ТВ: Разговор со Епископот стобиски Давид”

Епископ стобиски Давид: За каков соживот зборувате?! (обраќање кон г. Ѓ. Иванов)

%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%b5%d0%bb

Почитуван г-дин Ѓ. Иванов,

денес, во некои од средствата за информирање, со вчерашен датум (11. 09. 2016 год., на пр.: Иванов за моделот на соживот), прочитав оти сте изјавиле дека: „Мајка Тереза ја врати свеста за неотуѓивото човечко достоинство“, како и дека: „единствениот вистински начин да ја покажеме нашата почит кон неа е да живееме заедно со сите наши најдлабоки верски (и други), разлики.“  Воедно, сте повикале на нејзиниот аманет да го чуваме нашиот модел на соживот и т.н., и т.н.

За жал, Вашите зборови не соодветствуваат со нашиот дејствителен живот! Сакам да верувам дека тоа Ви е добро познато, но заради историското помнење, ќе Ве потсетам на следново: помеѓу Црквата на која јас ѝ припаѓам и Црквата на која Вие ѝ припаѓате, постојат суштински, но не и непремостливи разлики, па сепак, Вие, не само што не ги почитувате тие разлики, туку правите сѐ за да нѐ сотрете од лицето на оваа земја, која, патем, колку што е Ваша, подеднакво е и наша!

За каков соживот, тогаш, и за какво почитување на верските разлики зборувате?!

Continue reading “Епископ стобиски Давид: За каков соживот зборувате?! (обраќање кон г. Ѓ. Иванов)”

Επίσκοπος Στοβίων και Τοποτηρητής Στρώμνιτσας Δαβίδ: Κλήμης της Αχρίδος – Άγιος της Οικουμένης, της Ρωμιοσύνης!

κέντρο

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη, άγιε Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων, σεβαστοί πατέρες,

στις σειρές που ακολουθούν, μέσα από μια αιτιολογημένη και αμερόληπτη προσέγγιση, θα εξετάσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο, στην πορεία της ιστορίας, εμφανίζεται μια εξαιρετικά φωτεινή προσωπικότητα, και τέτοια προσωπικότητα ασφαλώς είναι – ο Άγιος Κλήμης της Αχρίδος! Στη συνέχεια, θα συγκρίνουμε εν συντομία τις ιστορικές συνθήκες, της εποχής κατά την οποία ζούσε ο Άγιος, με τις σημερινές, με έναν και μοναδικό στόχο: από τα αναφερόμενα, κάθε λογικός άνθρωπος να είναι σε θέση να καταλήξει ο ίδιος, αβίαστα, στο συμπέρασμα τι είναι ο Άγιος Κλήμης και τι δεν είναι, σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές και λιγότερο επιστημονικές προσεγγίσεις, που αναδεικνύουν και μας αποσαφηνίζουν την προσωπικότητα και το έργο του.

Continue reading “Επίσκοπος Στοβίων και Τοποτηρητής Στρώμνιτσας Δαβίδ: Κλήμης της Αχρίδος – Άγιος της Οικουμένης, της Ρωμιοσύνης!”