Сведоштва: Судско решение за одземање на пасошите

Сведоштва: судски документи, коишто сведочат за државниот прогон врз верска основа, насочен кон канонската Црква во нашата татковина, Православната Охридска Архиепископија!

Сведоштва: Судска наредба за фаќање и претрес на Давид Нинов

Сведоштва: судски документи, коишто сведочат за државниот прогон врз верска основа, насочен кон канонската Црква во нашата татковина, Православната Охридска Архиепископија! Наредбата е издадена на 21. 05. 2012 година. Судскиот процес трае и денес.

Карневалот – рана на нашата епоха!

Оние, коишто декларативно се нарекуваат Православни Христијани, нека научат дека: од Црковен аспект, карневалот не е Христијански, туку идолопоклонички, пагански обичај, во кој човекот очигледно го губи идентитетот и потонува во бесловесност. Точно е дека не мал дел од луѓето биваат приклештени во замката на карневалот! Расфрлаат големи средства за непрекинато и организирано да го […]

Επίθεση Σκοπιανής Εφημερίδας σε Ορθόδοξο Επίσκοπο

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης Επίθεση εναντίον του Επισκόπου Στοβίων και Τοποτηρητή Στρώμνιτσας κ. Δαβίδ, κάνει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα “Ντνέβνικ” των Σκοπίων. Η εφημερίδα ασκεί δριμεία κριτική στον Επίσκοπο Δαβίδ, για την πρόσφατη ομιλία που πραγματοποιήσε στο Κιλκίς και κάλυψε δημοσιογραφικά η Romfea.gr . Στη πρώτη σελίδα η εφημερίδα γράφει ότι ο Επίσκοπος […]

Επίσκοπος Στοβίων και Τοποτηρητής Στρώμνιτσας Δαβίδ: Κιλκίς και Στρώμνιτσα – πόλεις με κοινό μέλλον

Πανοσιολογιότατε Αρχιμανδρίτη κυρ Επιφάνιε, εκπρόσωπε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, λίαν αγαπητοί εκπρόσωποι του Δήμου, σεβαστοί πατέρες, κυρίες και κύριοι, έχω την ιδιαίτερη τιμή, που αυτές τις ημέρες, εδώ στο Κιλκίς, μπορώ, με την ευλογία του Μητροπολίτη σας κ. Εμμανουήλ, να συμμετέχω στην εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και στις εορταστικές εκδηλώσεις, σχετικά με την […]

Епископ стобиски Давид: Обраќање на Молебниот канон на Пресвета Богородица

(од денешната служба на Молебниот канон на Пресвета Богородица) Верувам, ќе се согласиме дека не е мал бројот на луѓето, коишто го поседуваат површното сфаќање за православието, како само за една од многуте религии, кои имаат единствена цел, а таа е да ги подготват луѓето за живот после смртта. Оние, коишто така веруваат, го сфаќаат […]

Епископ стобиски и Местобљустител струмички Давид: Обраќање на 17-годишнината од хиротонијата во Архиерејски чин на Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован

Ваше Блаженство, Архиепископе на најсветата Охридска Архиепископија и Митрополите Скопски г.г. Јован, неизглаголива радост ни происходи од денешнава прослава и учество во евхаристисково собрание на кое Вие претстоите, а коешто, бездруго, претставува средиште, срж, епицентар на животот на нашата помесна Црква. Воопшто речено, нашите евхаристиски собранија, кои се објава на црковното Единство на нашиве простори, […]

Епископ стобиски Давид: Се противам на секое насилство, особено на заканите по живот, а вклучително и на шлаканиците

Од 2002 год., до денес, сведочам за непобитниот факт: државниот апарат само создава привид, но во нашава татковина дејствително не постои целосно почитување на слободата на вероисповед. Од 2002 год., до денес, државниот апарат го приредува или охрабрува следново: Архиепископот охридски Јован беше во затвор 12 пати, осудени се Епископи, свештеници, монаштво и припадници на […]