Епископ стобиски Давид: За каков соживот зборувате?! (обраќање кон г. Ѓ. Иванов)

%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%b5%d0%bb

Почитуван г-дин Ѓ. Иванов,

денес, во некои од средствата за информирање, со вчерашен датум (11. 09. 2016 год., на пр.: Иванов за моделот на соживот), прочитав оти сте изјавиле дека: „Мајка Тереза ја врати свеста за неотуѓивото човечко достоинство“, како и дека: „единствениот вистински начин да ја покажеме нашата почит кон неа е да живееме заедно со сите наши најдлабоки верски (и други), разлики.“  Воедно, сте повикале на нејзиниот аманет да го чуваме нашиот модел на соживот и т.н., и т.н.

За жал, Вашите зборови не соодветствуваат со нашиот дејствителен живот! Сакам да верувам дека тоа Ви е добро познато, но заради историското помнење, ќе Ве потсетам на следново: помеѓу Црквата на која јас ѝ припаѓам и Црквата на која Вие ѝ припаѓате, постојат суштински, но не и непремостливи разлики, па сепак, Вие, не само што не ги почитувате тие разлики, туку правите сѐ за да нѐ сотрете од лицето на оваа земја, која, патем, колку што е Ваша, подеднакво е и наша!

За каков соживот, тогаш, и за какво почитување на верските разлики зборувате?!

Државниот апарат, осумпати го стави во затвор Архиепископот охридски Јован, тепаше свештеници и монахињи, рушеше наши храмови… и, нема повеќе да набројувам со какви сѐ бесчестија се соочуваме од страна на Вашите „милост и љубов“! Ќе предочам само дека и во мигов кога Ви пишувам, тортурата што ја спроведувате трае, преку непрегледно долгиот, политички монтиран судски процес против нас, и тоа, замислете, токму од страна на истиот суд, којшто грубо прекршувајќи го Законот, одбива да ја регистрира нашата Црква во судскиот регистар на верските заедници!

Continue reading “Епископ стобиски Давид: За каков соживот зборувате?! (обраќање кон г. Ѓ. Иванов)”

Επίσκοπος Στοβίων και Τοποτηρητής Στρώμνιτσας Δαβίδ: Κλήμης της Αχρίδος – Άγιος της Οικουμένης, της Ρωμιοσύνης!

κέντρο

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη, άγιε Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων, σεβαστοί πατέρες,

στις σειρές που ακολουθούν, μέσα από μια αιτιολογημένη και αμερόληπτη προσέγγιση, θα εξετάσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο, στην πορεία της ιστορίας, εμφανίζεται μια εξαιρετικά φωτεινή προσωπικότητα, και τέτοια προσωπικότητα ασφαλώς είναι – ο Άγιος Κλήμης της Αχρίδος! Στη συνέχεια, θα συγκρίνουμε εν συντομία τις ιστορικές συνθήκες, της εποχής κατά την οποία ζούσε ο Άγιος, με τις σημερινές, με έναν και μοναδικό στόχο: από τα αναφερόμενα, κάθε λογικός άνθρωπος να είναι σε θέση να καταλήξει ο ίδιος, αβίαστα, στο συμπέρασμα τι είναι ο Άγιος Κλήμης και τι δεν είναι, σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές και λιγότερο επιστημονικές προσεγγίσεις, που αναδεικνύουν και μας αποσαφηνίζουν την προσωπικότητα και το έργο του.

Σας είναι γνωστό ότι στη χώρα μας υπάρχει μια σχισματική, και φυσικά για τον Ορθόδοξο κόσμο μη υφιστάμενη εκκλησία, η λεγόμενη «μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία», η οποία σε συνδυασμό με ορισμένες πολιτικές δομές, στην εκπαίδευση και το ευρύ κοινό, παρουσιάζει μια διαστρεβλωμένη, συχνά εντελώς παραποιημένη εικόνα της ιστορίας, την οποία προσαρμόζει στα μέτρα της ως έναν τρόπο για να προσδώσει και να αιτιολογήσει κάποια ιστορική συνέχεια της ύπαρξής της.

Continue reading “Επίσκοπος Στοβίων και Τοποτηρητής Στρώμνιτσας Δαβίδ: Κλήμης της Αχρίδος – Άγιος της Οικουμένης, της Ρωμιοσύνης!”