Categories
преводи

Манолис Анагностакис: Поетика

Предадена е повторно Поезијата, ќе ми речеш,

Најсветиот израз на Човекот

Повторно ја користите како средство, како животно за впрегнување

На вашите мрачни прогони

При целосно знаење на штетата што ја предизвикувате

Со вашиот пример за помладите.

Што ли сѐ не предаде да ми кажеш ти,

Categories
преводи

Манолис Анагностакис: Одлука

Дали сте за или против?

Барем одговорете со едно да или со едно не.

Имате размислувано за проблемот

верувам дека сигурно ве измачуваше.

Во животот сѐ измачува,

Categories
преводи

Манолис Анагностакис: Сега е обичен набљудувач

Сега е обичен набљудувач

Безначајно човече во толпата

Сега ниту ракоплеска, ниту му ракоплескаат,

Ко странец скита на повикот на улиците.

Доаѓаат од далеку нови трубачи