Заедница на Љубовта (катихизис 2)

Катихизис за млади.

Кој е човекот? Што е Црквата?

Човекот е создание од разумна душа и прекрасно тело, кое ѝ служи на разумната душа – за да бидат храм на живототворната Троица. Човекот е украс на сите Божји созданија. Бог го дарувал со својот образ и му подарил моќ за живот вечен.

Сите луѓе се браќа помеѓу себе, бидејќи имаат еден Отец, Творец на сите созданија. Браќа се, бидејќи имаат една човечка природа и исти прародители: Адам и Ева.

Човекот е во сродство и со сите останати созданија, од најмалите до најголемите, од атомот до ѕвездите. Бидејќи, на сѐ што постои, присутен е истиот печат на творечката сила и слава Божја, сѐ е сведок на истата мудрост Божја. Бог нѐ љуби со својата вечна Љубов, преку сите созданија, видливи и невидливи. Сѐ што постои, зрачи со љубов и нас нѐ поттикнува на љубов.

Црквата е Тело Христово!

Отецот и Синот и Светиот Дух живеат во таква љубов, благодарение на која, заедничко им е сѐ што имаат. Сѐ што прават – го прават од љубовта, која ја имаат еден за друг. Отецот и Синот и Светиот Дух најпрвин ги создадоа билките, животните… а, на крајот го создадоа човекот. Ги создадоа Адам и Ева, за и тие на билките и животните да гледаат како што гледа самиот Бог – со љубов, и да бидат нивни пријатели. Бог го љубеше Адам како свој син, оттука и човекот го љуби Бога како свој Отец. Слично на нашите родители, коишто од љубов ни го дале животот. Нашите родители, исто така, преку нас гледаат на сиот свет, та затоа светот за нив е убав, како ние што сме им убави.

Исус Христос е Син Божји и Него Отецот многу го љуби. Христос, исто така, многу го љуби Бога Отца. Ги запозна и луѓето, своите пријатели, со Бога Отецот, и го замоли да ги прими и да ги љуби како свои синови, т.е., како што го љуби Него – Христа. Од тој миг, Бог Отецот ги љуби сите луѓе, Христовите пријатели, и сета природа, како Христа, својот Син, не одделувајќи ги еден од друг.

Continue reading “Заедница на Љубовта (катихизис 2)”

Несебична Љубов (катихизис 1)

Катихизис за млади.

Кој е Бог? Што е тоа вистинска вера? Каков е Бог?

Бог е Создател на сѐ видливо и невидливо, секаде присутен е, и, полн е со љубов за сите луѓе и сите созданија. Вистинската, Православна вера, ни ја открива големата тајна дека Бог е Троичен, дека е Пресвета Троица, Отец и Син и Дух Свети. Бездруго, тоа не се три Бога, туку само еден Бог, бидејќи трите божествени личности имаат една суштина. Само како приближна илустрација, можеме да го наведеме следниов пример и – вжештената топка на сонцето да ја претставиме како Отецот, зракот којшто излегува од неа како Синот, а светлината којашто се простира насекаде како Светиот Дух; значи, сосема е јасно дека суштината е една, а личностите се три. Преку зракот и светлината се премостува онтолошката провалија, којашто постоеше помеѓу Бога и човекот. Помеѓу Бога и човекот повеќе не постои бездна.

Бог е Љубов. Несебична Љубов. И пред создавањето на светот, Бог Отец не беше сам (како што учат некои религии), туку ги љубеше Сина и Светиот Дух. А, Синот ги љубеше Отца и Светиот Дух. Светиот Дух ги љубеше Отца и Синот. Тоа значи дека Бог е Љубов од вечноста, не само во времето. Пресвета Троица ни служи за пример, како – и ние луѓето, коишто сме создадени личности и различни по народност и образование – можеме со помош на Божјата Љубов да станеме едно богочовечко Тело т.е. Црква, а при тоа соединување да не ги загубиме посебните одлики на секоја личност.

Љубов.

Мајката на малечкиот Теофил за Велигден му подари птица. Теофил многу се израдува на подарокот. Тој имаше голем број играчки, но оваа птица посебно ја засака. Сигурно, затоа што беше жива. На крајот разбра: птицата му беше особено возљубена, бидејќи му ја подари мајка му. А, тој, мајка си премногу ја љуби!

Continue reading “Несебична Љубов (катихизис 1)”