Кавафис: Добро и Лошо Време

Не ми пречи ако распростре надвор зимата магли, облаци и студ. Во мене бива пролет, радост вистинска. Насмевката е зрак, позлатен сиот, и како љубовта друга градина нема; топлината на песната сиот снег го топи.  

Кавафис: Термопилите

Чест на оние кои со животот им омиле да ги чуваат Термопилите. Никогаш од таа должност не одделувајќи се, праведни и еднакви во сите дела нивни, но, дури со тага и благоутробие; храбри кога се богати; и кога се сиромашни, пак не помалку храбри, повторно крепејќи се колку што можат; секогаш вистината говорејќи ја, згора, […]

Кавафис: Времето за Нерон

Не се обеспокои Нерон кога го чу на Делфиското пророчиште претскажаното: „од седумдесет и третата година да се плаши“. Му претстоеше уште време за наслади. Триесет години има. Мошне доволно е времето што Бог му го дава да се погрижи за опасностите идни.  

Кавафис: Бог го напушта Антониј

Кога одеднаш, в полноќен час, се чуе трупа невидлива, како минува со преубава музика, со звуци – среќата твоја која веќе отстапува, делата твои кои не успеаа, плановите на твојот живот кои се покажаа заблуди, напразно немој да ги скрбиш. Како одамна подготвен, како смел, збогувај се со Александрија, која заминува. Пред сѐ, не се […]

Кавафис: Чекајќи ги варварите

Соништата од детството и радоста од игрите одненадеж биваат заменети со секојдневната груба стварност! Притиснат од грижите за опстојување и нурнат во несигурноста за иднината, и згора на сѐ во една нагласена осаменост, човекот заборава зошто живее и се соголува од вродениот поетски јазик, кој блика, кој извира во него, изразувајќи ја така неговата личност. […]

Кавафис: Стихови

SИДОВИ Без претпазливост, без жал, без срам огромни и високи околу мене изградија ѕидови.   И седам и се обезнадежувам сега тука. Друго не мислам: умот ми го јаде оваа судба,   оти многу нешта надвор да правам имав. А кога ги изградија ѕидовите, како да не забележам!   Но, никогаш не чув ниту шум […]

Кавафис: Итака

Кога ќе излезеш на патувањето за Итака, да се молиш долг да е патот, полн доживувања, полн сознанија. Од Лестригонците и Киклопите, од разлутениот Посејдон не се плаши, такви на патот твој никогаш не ќе најдеш, ако мислата твоја остане возвишена; ако до особена трогнатост, духот и телото твое, се допираат. Лестригонците и Киклопите, дивиот […]

150 години Кавафис

Оваа година се навршуваат 150 години од раѓањето на големиот поет Константѝнос Кавафис. Кавафис е роден 1863 г., во Александрија, Египет. Се упокоил 1933 г., во истиот град. За време на животот бил малку извесен поет. Неговата прва книга поезија излегува постхумно во 1935 година. Живеел во Ливерпул, Константинопол и Александрија. Поседувал англиско државјанство од […]