Митрополитот Калистос (Ware) за Светиот и Велик Собор

Калистос

Митрополитот Калистос (Ware), за Ancient Faith Radio, отворено зборува за претстојниот Свет и Велик Сеправославен Собор, којшто ќе се одржи на Крит, Р. Грција, од 16 до 27 Јуни, оваа година.

После неколкуте долунаведени извадоци од неговите одговори, во продолжение можете да го слушнете или прочитате целиот разговор.

–  Во духовна смисла, опасно е постојано нешто да се зборува, а никогаш ништо да не се направи во врска со тоа!

–  Се соочуваме со многу тешкото прашање на разликите во мислењата помеѓу Константинополската Патријаршија и Московската Патријаршија. Слушаме за тензиите помеѓу Константинопол и Москва. Во голем дел од тоа што се зборува – се претерува! Да не заборавиме дека Константинополскиот Патријарх и Московскиот Патријарх се во литургиска заедница и верата им е заедничка. Нештата треба да ги согледуваме во нивната вистинска димензија.

Continue reading “Митрополитот Калистос (Ware) за Светиот и Велик Собор”