Митрополитот на Лемесос Атанасиј: Придвижен од бескрајна љубов…

lemesos

На сите нам ни е познато тоа што го слушаме во Црквата, дека: Бог стана човек за да го обожи човекот. Ние, денешните луѓе, значи луѓето после падот на првиот Адам, не знаеме како човекот излезе од рацете Божји. Се разбира, познато ни е од Светото Писмо дека – Бог го создаде човекот според образот и подобието Негови.

Светото Писмо не е научна книга, ниту антрополошка книга, ниту книга од областа на географијата, астрономијата, ниту било што од сето тоа. Оттука, смешни се стравувањата што се појавуваат одвреме навреме, коишто заплашуваат дека, доколку се најдат фосили, или, доколку се појават астронаути, кои ќе откријат други животи на други планети, што ли ќе претрпи Црквата и што ли ќе претрпи Светото Писмо, односно дека тогаш, на некој начин, ќе бидат во опасност да се срушат!

Continue reading “Митрополитот на Лемесос Атанасиј: Придвижен од бескрајна љубов…”