Епископ стобиски Давид: Свети Николај Мирликијски

Ваше Преосвештенство, чесни оци, преподобно монаштво и најскапоцени во Господа, да зборуваме за светителот што денес го празнуваме, за светиот Николај Мирликијскиот Чудотворец, би ни било потребно неизмерливо време; но, ајде да се осврнеме на некои битни, индикативни настани од неговиот живот, коишто сведочат за доблеста на посветеноста, доблест која низ различни епохи бива посочувана како еден од критериумите според коишто може да се цени квалитетот на животот, на пр. дали станува збор за човечки или глувчешки живот!

Познато е дека за време на прогонот на Христијаните од страна на Диоклецијан и Максимијан, и светиот Николај беше фрлен во затвор, мажествено страдаше и ја исповедаше верата во Воскреснатиот Христос. Познато е дека и од голема ревност за чистотата на нашата вера, на Првиот Вселенски Собор, светиот Николај со раката го удри еретикот Ариј по лице, после што му беше одземен епископскиот чин; но, Христос Господ и Пресвета Богородица им се јавија на соборските Архиереи и го објавија враќањето на омофорот на овој заштитник на вистината.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Свети Николај Мирликијски”