Епископ стобиски Давид: Коѕиас

2017 Дек 14Согласно на стиховите на Василис Цицанис, Солун е град, кој секогаш во своите широки прегратки ги чува оние, кои се проникнуваат со миразот на убавината што штедро се раздава низ таинствените дамари на оваа елинска сопрестолнина. Близината на Света Гора, музеите, изложбите, театрите, промоциите, прават овој убавец на Елада да биде неодминлив украс на духовноста и културата на Европа. Бидејќи сакам да се гледам и како човек, кој се труди да чита, Солун е непрекинлив панаѓур на книгата. Неодамна, шетајќи по тесните солунски сокаци наквасени од ситна роса, се спуштив по скалите во мојата омилена книжарница, во мојот подвижен празник на книгата. Откако се ослободив од коштецот со полиците, гледам снабден сум со разни наслови, и, се оддавам на работа.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Коѕиас”

Епископ стобиски Давид: Државните невистини за св. Климент!

2017 Дек 07Минатата година бев поканет во Р. Грција, да одржам предавање по повод 1100 годишнината од упокоението на св. Климент охридски. И денес, воочи неговиот празник, јадровито ќе се осврнам на тоа што го говорев во Верија, во однос на историските искривувања, поврзани со името на оваа неодминлива личност од нашето минато.

Првото искривување е аматерскиот став на непризнатата МПЦ, дека, како што самите се изразуваат, МПЦ била: обновена светиклиментова Охридска архиепископија и црква! Во учебникот од кој учат богословите на МПЦ, пишува: „св. Климент е основоположник на денешната Македонска православна црква“ (Јован Белчовски, „Историските основи за автокефалноста на МПЦ“, стр. 12, Скопје, 1990). Покрај многуте други, ја наведувам само оваа референца, за јавноста одблизу да се запознае со тенденциозното фалсификување на историјата и конфликтот, кој оттаму произлегува при стручната соработка со онаа јавност кај нас и во светот, која не подлегнува на изопачувањата.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Државните невистини за св. Климент!”

Епископ стобийски Давид: БПЦ отхвърли майчинството, не даде автокефалия!

православиебгМиналата седмица при мен дойде един журналист, с когото се познаваме от неотдавна (но спокойно мога да го нарека приятел) и ме попита дали мога да напиша коментар по повод писмото, което МПЦ изпрати до БПЦ, искайки едностранно признаване на самопровъзгласената автокефалия. Отговорих му, че първо искам да предизвикам размисъл в него и продължих на разбираем за съвременния човек език със следния въпрос: какво би казал за ситуацията, в която нашите власти изпратят писмо до властите на Словакия с апел едностранно да ни признаят за пълноправна държава-членка на Европейския съюз и да се ангажират да „промотират“ това наше „членство“ пред всички други членки на Европейския съюз?

„Бих казал, че тези управляващи са несериозни и безотговорни”, ми отговори той. С това нашият разговор приключи и си казахме “до нови срещи”.

МПЦ дотолкова свали нивото, че това, което е очевидно в политиката, по отношение на църквата се превръща в кукичка, около която се развихря истинска бъркотия.

Continue reading “Епископ стобийски Давид: БПЦ отхвърли майчинството, не даде автокефалия!”

Епископ стобијски Давид: БПЦ је одбила мајчинство и није дала аутокефалију!

Прошле седмице ми се јавио новинар, кога сам упознао недавно (слободно ћу га назвати пријатељем), и питао ме: да ли бисмо могли да снимимо изјаву о писму које је МПЦ упутила БПЦ, тражећи једнострано признавање самопроглашене аутокефалије? Са лакоћом сам му одговорио да бих најпре изазвао његово расуђивање , и продужио сам једноставним, савременом човеку, разумљивим језиком: да ли би се упустио у анализе и шта би изјавио, када би наша влада упутила писмо влади Р. Словачке у коме би тражила да Словачка једнострано прими Македонију у пуноправно чланство Европске уније и потом да заступа и промовише њено „чланство“ пред свим другим члановима уније? Одговорио ми је: рекао бих да у влади седе неозбиљни и неодговорни људи. Овом реченицом смо завршили наш разговор и поздравили се до следећег слушања.

Continue reading “Епископ стобијски Давид: БПЦ је одбила мајчинство и није дала аутокефалију!”

Епископ стобиски Давид: БПЦ одби мајчинство, не даде автокефалија!

2017 Ное 29Минатата седмица ми се јави новинар, кого го запознав неодамна (слободно ќе го именувам пријател), и ме праша: ќе може ли да снимиме изјава за писмото, кое МПЦ го упати до БПЦ, барајќи еднострано признавање на самопрогласената автокефалија? Со леснотија му одговорив дека првин ќе сакам да го предизвикам неговото расудување, и продолжив со едноставен и, за современиот човек, разбирлив јазик: дали би се впуштал во анализи и што би изјавил, доколку нашата влада испрати писмо до владата на Р. Словачка со кое ќе бара од Р. Словачка еднострано да ја прими Р. Македонија за полноправна членка на Европската унија и потоа да го застапува и промовира нејзиното „членство“ пред сите други членки на унијата? Ми одговори: би рекол дека во владата седат несериозни и неодговорни личности. Со оваа реченица заврши нашиот разговор и се поздравивме до следното слушање.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: БПЦ одби мајчинство, не даде автокефалија!”

Епископ стобиски Давид: Крстовите!

2017 Ное 23Патникот намерник, кој допрва ќе зачекори на оваа почва, што ли ќе си рече! О, што ли ќе изусти! Ќе го изговори истото, што низ заби го цедат оние, кои со бистра мисла ги вѕидуваат коските за оваа земја да стане великодушна и широкограда! Поле погледнеш или планина, излеани се тони железа! Жигосани се села, котлини, градови, планини и населби, со метални жигови. Намерникот, вчудоневиден, тивко ќе го каже тоа што тука намерно му се премолчува за добредојде, и ќе прошепоти: дојдов во земјата на железните крстови!

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Крстовите!”

Епископ стобиски Давид: Тортурата!

2017 Ное 16Еден од моите омилени поети, грчкиот нобеловец Одисеј Елитис, вели вака: Ако нѐ удираат, тогаш да вадиме од себе глас чист и јасен, и да претпочитаме живот, кој, за да опстои, нека нема потреба од фусноти. Следствено, еве го мојот глас против тортурата, јасен и чист, и без потреба од дообјаснувачки белешки под текстот.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Тортурата!”

Епископ стобиски Давид: Шах!

2017 Ное 09Некои велат дека режисерот Џим Џармуш дошол до книгата на мудроста, до таинствените писанија, кои го вдахновиле и го направиле луциден објавувач на необјавеното. Овие списи, велат, содржеле кратки поглавија на плодоносниот опит! Еве неколку од нив: Continue reading “Епископ стобиски Давид: Шах!”

Епископ стобиски Давид: Патарината!

спПознатата револуционерка Роза Луксембург ќе ја изговори следнава, полнозначна реченица: тие што не се движат, не ги забележуваат оковите си! Се чини, пострашно од реченото е само следново: човекот ги забележува оковите и движејќи се, ги влече со себе, умирајќи како роб.

Го читам законот за јавни патишта, кој соодветствува на руинираната состојба на патиштата во републикава. Посоченава грда состојба, и на законот, и на патиштата, гледам дека на јадровит начин, на Твитер, ја третира и адвокатот Александар Тортевски, кој за „рекетот наречен патарина“, ќе твитне: „Ти да продаваш расипан производ, ќе те стават во затвор. Државата, кога продава користење на расипан автопат, е тоа не е криминал“! Следствено, дефинициите за патарината, за автопатот, за финансиите за изградба на патишта, законот за јавни патишта ги има прилагодено на рекетот и руината.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Патарината!”

Епископ стобиски Давид: Републиката!

2017 Сеп 25Како лично запознавање со копнежливиот спомен за иднината, како средба, очи в очи, со метафорите за ветената земја, како прогласување република на културата, како планинскиот врв, кој на човека му ја предочува возвишеноста на живеачката, како „брат брата не рани, тешко му кој го нема“, како зашеќерено јаболко за децата, како летање змеј од хартија, покрај Радика! Така помина запознавањето со Бранимир Пофук, човекот, кој ги растегнува границите така како што се шири рачно сучената кора за баклава, за во нивниот простор да поведе расправа, која ќе нуди познание на нештата.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Републиката!”

Епископ стобиски Давид: Јубилејот!

2017 Окт 19На дел од домашната јавност ѝ е познато дека оваа 2017 г., МПЦ прославува 50 години од самопрогласувањето на автокефалијата и дека на почетокот од овој месец се одржа централната прослава по повод јубилејот. Се разбира, погледнато од уставен аспект, од гледна точка на почитување на верските слободи, никој, ниту може, ниту смее да го оспорува правото на празнување на спомнатиот јубилеј. Од друга страна, пак, сосема е возможно да се води расправа за идејата. Белким, поминато е времето кога за идеите, односно за добронамерниот полемички дискурс во однос на „автокефалијата“ на МПЦ се одеше во затвор, иако, за жал, судовите, подметнувањата и притисоците сѐ уште траат!

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Јубилејот!”

Епископ стобиски Давид: Одрамувањето!

2017 Окт 12Секогаш постои начин, човекот да си го одбере и да го направи најлошото! Да вметне во рикверц и да се повика на славното минато, особено кога сегашноста му е бедна, а иднината неизвесна. Во обид да ја избегне оваа опасност, нашата политичка сцена, низ пострежимскиов период се ориентира кон афирмацијата на демократските вредности. Но, истовремено, земјата сѐ уште бива врамена во гобленските рамки на општата несигурност.

Следствено, прашањето кое го притиска нашиов миг, може да гласи: какви рамки и несигурност? Еден од постоечките одговори е сликовитата паралела, која во преносна смисла може да се повлече помеѓу Сан Франциско (СФ) и Скопје (СК), во десетлетието наназад. Со таа разлика што првиот град е облечен во технологија, а вториот во стиропор. Како што забележуваат критичарите, СФ некогаш вриел од живот, и, првенствено, бил град – извор на изобилие од општествени промени. Според истите мислечки луѓе, СФ денес е врамен со рамки од затапените сетила на оние, кои некогаш читале книги, а сега зборуваат само за „Мајли и Бијонсе“. Истовремено, со промената што ја донесе технологијата, СФ се претвори во „град на олигархијата и среброљубието“.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Одрамувањето!”

Епископ стобиски Давид: Скокачот!

2017 Окт 05Се добива впечаток дека не го помниме сопственото минато, а извесно е дека тие, кои не се сеќаваат на тоа низ што поминале, осудени се повторно да го живеат истото. Затоа, редовите кои следуваат претставуваат скромен обид, преку конкретен пример, кој може да има преносно значење за многу нешта, да се дојде до сознанието дека е битно што ни се случува сега низ животот, но истовремено, важно е што и на кој начин паметиме.

Како илустрација за претходните реченици може да послужи следниов настан: оваа, 2017 година, актуелниот претседател на Р. Македонија, беше одликуван, во Москва, со награда за, како што е наведено: извонредна дејност во зацврстување на единството на православните народи, и за утврдување и промовирање на христијанските вредности во животот и општеството! Ќе се вратиме на споменот на оваа награда, која ја доделува некоја Меѓународна општествена фондација за единство на православните народи, но претходно да се потсетиме на Езоп, парафразирајќи една од неговите басни.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Скокачот!”

Епископ стобиски Давид: Богомолци!

Во пресрет на претстојните локални избори, се чини пригодно е да се артикулира ставот во однос на појавата, која го окупира вниманието на мислечките луѓе во земјава, особено во текот на предизборните кампањи, но и помеѓу нив. Во обидот да доловам за каква појава точно станува збор, ќе се послужам со следната илустрација.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Богомолци!”

Епископ стобиски Давид: Автокефалијата!

Во едно демократско општество, кадешто се почитува уставната определба за одделеност на црквата и верските заедници од државата, пишувањето на овие редови ќе беше беспредметно. За жал, кај нас е повеќе од неопходно! Во продолжение, накратко, ќе ја разгледаме причината за предочената нужност.

Постојат напредни демократии, кои, согласно на нивниот правен поредок, немаат закон за регистрирање на верски заедници! Зошто? Затоа што за нив, едноставно, тие постојат! Плурализмот на слободната теолошка мисла и изразувањето на истата, е клучна алка, која, за да се спои со цивилизираниот свет, ѝ недостасува на нашата земја. Нашиот државен апарат сѐ уште го штити монополот на МПЦ во однос на другите постоечки цркви со православен предзнак, кои судот упорно одбива да ги регистрира! Притоа, МПЦ останува решително непризната за православниот свет, што суштински ја поткопува вистинитоста на нејзиното самоименување како православна црква. Истовремено, неоправданиот анахронизам на одредени структури во Државната безбедност ги поттикнува неколкуте задолжени новинари да папагализираат дека за состојбата во која се наоѓа МПЦ е виновна Српската православна црква (СПЦ). Овој став здушно го поддржуваат и некои клирици/монаси на МПЦ, кои својата неграмотност ја прикриваат со звучните титули.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Автокефалијата!”