Епископ стобиски Давид: Православието не е религија!

Во една впечатлива епизода, стрип јунакот Алан Форд, почнува говор на комеморација за покојник. Но, никако не може да се сети на неговото име! Боб Рок му вели дека, сепак, покојникот мора да има идентитет, на што Алан Форд му одвраќа дека името на умрениот, воопшто и не е битно, па извикува: „тука сме да […]

Епископ стобиски Давид: Зелена држава!

Време наназад, кај нас е речиси невозможно да се сретне човек, чии здравје и слобода, макар за миг не биле окупирани од сеопштата загаденост на главниот град, и целосно, на државата! Од друга страна, пак, катастрофата, која произлегува од еколошката негрижа, претставува глобален феномен, кој ќе го принуди и Стивен Хокинг да рече дека единствениот […]

Епископ стобиски Давид: Празникот, кој повикува на игра!

Очигледно, човекот е украсен со мноштво одлики, кои не си противречат една на друга, туку го обликуваат живописниот мозаик на неговото постоење. Следствено, ги среќаваме изразите: homo faber (произведувач), sapiens (мислител), religiosus (религиозен), а помеѓу сите нив, и изразот, кој објавува една од најубавите и суштински одлики човекови: homo ludens – човек играч. Овој израз […]

Епископ стобијски Давид: Нема цркве без јединства са другим црквама!

Искуство је показало да, када се захвата вода са живописног планинског извора, сасвим је могуће, у лончић, поред бистре воде, да уђе и жаба. Сада, у затишју, пред вероватних будућих дебата, креативно је да се сагледа шта је постигнуто на пољу религијског плурализма, и шта тек треба да се уради. И, да! Између осталог, да […]

Епископ стобиски Давид: Нема црква без единство со другите цркви!

Искуството покажало дека, кога се црпи вода од живописниот планински извор, сосема е возможно, во лончето, покрај бистрата вода, да влезе и жаба. Сега, во затишјето, пред веројатните идни дебати, творечки е да се согледа што е постигнато на полето на религискиот плурализам, и што допрва треба да се стори. И, да! Бездруго, да се […]

Епископ стобиски Давид: Ъ!

Пишувајќи неколку зборови за јужнословенскиот македонски јазик, авторитетот на домашната лингвистичка мисла, К.П. Мисирков, ќе предочи дека јазикот има одделни гласовни знаци или зборови за сите мисли, чувства и сакања на еден човек. Оттука, јазикот на еден народ е негово духовно богатство и наследство. Уште ќе нагласи и дека ако еден народ го менува својот […]

Епископ стобиски Давид: Коѕиас

Согласно на стиховите на Василис Цицанис, Солун е град, кој секогаш во своите широки прегратки ги чува оние, кои се проникнуваат со миразот на убавината што штедро се раздава низ таинствените дамари на оваа елинска сопрестолнина. Близината на Света Гора, музеите, изложбите, театрите, промоциите, прават овој убавец на Елада да биде неодминлив украс на духовноста […]

Епископ стобиски Давид: Државните невистини за св. Климент!

Минатата година бев поканет во Р. Грција, да одржам предавање по повод 1100 годишнината од упокоението на св. Климент охридски. И денес, воочи неговиот празник, јадровито ќе се осврнам на тоа што го говорев во Верија, во однос на историските искривувања, поврзани со името на оваа неодминлива личност од нашето минато. Првото искривување е аматерскиот […]

Епископ стобийски Давид: БПЦ отхвърли майчинството, не даде автокефалия!

Миналата седмица при мен дойде един журналист, с когото се познаваме от неотдавна (но спокойно мога да го нарека приятел) и ме попита дали мога да напиша коментар по повод писмото, което МПЦ изпрати до БПЦ, искайки едностранно признаване на самопровъзгласената автокефалия. Отговорих му, че първо искам да предизвикам размисъл в него и продължих на […]

Епископ стобијски Давид: БПЦ је одбила мајчинство и није дала аутокефалију!

Прошле седмице ми се јавио новинар, кога сам упознао недавно (слободно ћу га назвати пријатељем), и питао ме: да ли бисмо могли да снимимо изјаву о писму које је МПЦ упутила БПЦ, тражећи једнострано признавање самопроглашене аутокефалије? Са лакоћом сам му одговорио да бих најпре изазвао његово расуђивање , и продужио сам једноставним, савременом човеку, […]

Епископ стобиски Давид: БПЦ одби мајчинство, не даде автокефалија!

Минатата седмица ми се јави новинар, кого го запознав неодамна (слободно ќе го именувам пријател), и ме праша: ќе може ли да снимиме изјава за писмото, кое МПЦ го упати до БПЦ, барајќи еднострано признавање на самопрогласената автокефалија? Со леснотија му одговорив дека првин ќе сакам да го предизвикам неговото расудување, и продолжив со едноставен […]

Епископ стобиски Давид: Крстовите!

Патникот намерник, кој допрва ќе зачекори на оваа почва, што ли ќе си рече! О, што ли ќе изусти! Ќе го изговори истото, што низ заби го цедат оние, кои со бистра мисла ги вѕидуваат коските за оваа земја да стане великодушна и широкограда! Поле погледнеш или планина, излеани се тони железа! Жигосани се села, […]

Епископ стобиски Давид: Тортурата!

Еден од моите омилени поети, грчкиот нобеловец Одисеј Елитис, вели вака: Ако нѐ удираат, тогаш да вадиме од себе глас чист и јасен, и да претпочитаме живот, кој, за да опстои, нека нема потреба од фусноти. Следствено, еве го мојот глас против тортурата, јасен и чист, и без потреба од дообјаснувачки белешки под текстот.

Епископ стобиски Давид: Шах!

Некои велат дека режисерот Џим Џармуш дошол до книгата на мудроста, до таинствените писанија, кои го вдахновиле и го направиле луциден објавувач на необјавеното. Овие списи, велат, содржеле кратки поглавија на плодоносниот опит! Еве неколку од нив:

Епископ стобиски Давид: Патарината!

Познатата револуционерка Роза Луксембург ќе ја изговори следнава, полнозначна реченица: тие што не се движат, не ги забележуваат оковите си! Се чини, пострашно од реченото е само следново: човекот ги забележува оковите и движејќи се, ги влече со себе, умирајќи како роб. Го читам законот за јавни патишта, кој соодветствува на руинираната состојба на патиштата […]