Епископ стобиски Давид: Проникнување на времето со вонвременото!

(обраќање на 10-годишнината од хиротонијата во архиерејски чин)

Ваше Блаженство Архиепископе на најсветата Архиепископија охридска и Митрополија скопска г.г. Јован, Ваше Преосвештенство Епископе брегалнички и Местобљустител битолски г. Марко, чесни отци, преподобно монаштво, возљубени во Богочовекот Христос,

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Проникнување на времето со вонвременото!”

Кон познанието / Човекот поет

степwp

По повод 10-годишнината од архиерејската хиротонија на Епископот стобиски и Местобљустител струмички Давид, Струмичката Епископија на Православната Охридска Архиепископија ги објавува следните, нови наслови:

Continue reading “Кон познанието / Човекот поет”

Епископ стобиски Давид: Времетворци!

СП 27 Април 2017

Еден од моите омилени поети, Збигњев Бјењковски, ќе ги испее следниве едноставни, но полнозначни стихови: „Точката до која стигнав, е точка на гледање. Гледам и опишувам“. Кој е нашиот аспект и како, секој од нас би ја опишал изложбата на нашето опкружување? Впечатлив е портретот на времето во кое живееме. Свенат лик, насликан со разните нијанси на неписменоста!

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Времетворци!”

Епископ стобиски Давид: Кошмарите да завршат веднаш!

сп

На личносно рамниште, во нашето опкружување, и тоа како, возможно е да се сретнат мноштво луѓе, кои имаат впечатливи и достојни за восхит критериуми, според кои го вреднуваат постоењето. И, иако мнозина од нив, не ретко, истите јавно ги соопштуваат, сепак, кога станува збор за општо прифаќање на веќе потврденото познание, тогаш, одненадеж и необјасниво се појавува, речиси непремостлива преграда.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Кошмарите да завршат веднаш!”

Епископ стобиски Давид: Будењето е нашето воскресение!

13 Апр 2017

Да бидам искрен, и јас ја делам убеденоста дека мнозина луѓе денес од религијата очекуваат или во неа бараат само идеологија. Ништо повеќе! И за мене тоа претставува идолопоклонство. И мене, посочениот пристап прилично ми ја отежнува комуникацијата, односно дружбата со таквите луѓе, кои под плаштот на религијата им робуваат на принципите на некаква идеологија. Некаде прочитав дека Ф. Бјукер, на времето, за „Њујорк Тајмс“, напишал: „Принципите се тоа што луѓето го имаат на местото на Бога. Принцип е уште поздодевен збор од зборот религија.“ Следствено, имајќи ги предвид токму фанатизмот, недостатокот на толеранција и робувањето на религијата кај мнозина, еден современ теолог ќе рече дека одамна требаше да разбереме дека во овој свет постои религија без Бога. И, верно е, секој принцип паѓа пред скапоценото искуство во поединечниот живот на секоја неповторлива личност човекова.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Будењето е нашето воскресение!”