Епископ стобиски Давид: Хиротонија на ѓаконот Марко

Возљубен ипоѓаконе Марко, отци, монахињи, најскапоцени во Господа,

денешниот ден воистина е голем ден, ден Недела, ден Господов, а како што мудро вели нашата народна песна – нам секоја недела ни е Велигден. Уште е и голем ден заради претстоечката хиротонија во ѓаконски чин на нашиот ипоѓакон Марко.

Како што слушнавме, темата на денешното евангелско зачало е повикот на Петар, Јаков и Јован да постанат ловци на луѓе. Христос со еден прекрасен и длабок поетски исказ ги повикува овие Апостоли, никако насилно, туку само со моќта на зборот, на слободата и љубовта, да ги приведат луѓето во царството на несоздадените енергии Божји, во соборната Црква, вон којашто нема спасение, согласно на боговдахновените зборови на светиот Кипријан Картагински: extra Ecclesiam nulla salus.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Хиротонија на ѓаконот Марко”