Епископ стобиски Давид: Успение на Пресвета Богородица

успение

Го роди Животот, Кој ја премости онтолошката провалија помеѓу Несоздадениот и создаденото, и сега кон Животот преминува со чесното успение, Пресветата, Пречесната и Преблагословената наша Мајка.

„Што да кажам, што да изглаголам?“, се зборовите на пророкот Даниил, со коишто денес глаголиме и ние, вчудоневидени пред утехата и радоста со кои се исполнуваме созерцувајќи го упокоението на Богородица, којашто во своето успение, не го остави светот, туку ни дава безброј причини да празнуваме, нѐ поттикнува постојано да торжествуваме.

Токму овој пророчки дух на восхит, на убавина, на креативност, на екстатичност, на вдахновеност пред ваквите небоземни настани, каков што е Успението Богородично, нека биде вгнезден без престан во нашите срца, та никогаш да не бидеме наследници, ниту, пак, до нас да се допре менталитетот на безизлезот, на заробеност во минатото, на стерилниот израз, на колективните фрустрации што го имаат завлечено модерниот човек, кој престанува да биде homo ludens, престанува творечки да се игра и станува слуга на грдото во многу области.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Успение на Пресвета Богородица”